Het eiland Pemba

Wel eens van Pemba gehoord? Dit is een prachtig eiland dat ligt in de Indische Oceaan, iets ten oosten van de kust van Afrika. Met Zanzibar vormt het de semi autonome staat Zanzibar, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de republiek Tanzania. 

Samen vormen Pemba en Zanzibar de specerijeneilanden

Pemba en Zanzibar hebben gewoon een eigen leiding, een eigen president en parlement. Die zijn overigens gevestigd in Zanzibar-stad. Voor de goede orde, Pemba ligt op nog geen 50 kilometer van Zanzibar en samen worden de eilanden ook wel de specerijeneilanden genoemd. Dat heeft alles te maken met de specerijen die er geproduceerd en geëxporteerd worden. Van Zanzibar wordt altijd gezegd dat dit hét eiland is van de kruidnagelen, in werkelijkheid echter komt liefst 90 procent uit Pemba. 

Het eiland is echt oogverblindend mooi en authentiek

Hoe dan ook, is het eiland oogverblindend mooi. Het is een erg groen eiland, een eiland dat omringd wordt door de meest prachtige koraalriffen en kleinere eilandjes. Het al genoemde kruidnagel is een bekend exportproduct. Het eiland exporteert meer, want ook koffie en rijst zijn erkende exportproducten van het eiland, net als uiteraard vis. 

Het eiland heeft zo zijn bijzonderheden. Zo kun je ook de groep Arabieren noemen die de oversteek maakten vanuit Oman. Zo ontstond een mix van Arabieren en Afrikanen en de bekende Swahili cultuur was daarmee ook een feit. Op Pemba is vrijwel iedereen Moslim en niet verrassend geldt Swahili als de voertaal. Op het eiland wonen net iets minder dan 350.000 mensen. In vergelijking met Zanzibar speelt toerisme op het eiland een nog te verwaarlozen rol. Zo beschikt Pemba over slechts twee hotels en ook het aantal stranden valt tegen of beter; er wordt geen gebruik van gemaakt. Voor de duikers echter is het eiland een betere optie dan Zanzibar. 

Politiek en de achterstand ten opzichte van Zanzibar

Het eiland wordt gezien als het kleine en wat achtergebleven broertje van Zanzibar, en in de kern zit er wel wat in die opmerking. Bovendien kent het eiland een bewogen geschiedenis, zeker in politiek opzicht. Politiek speelt een belangrijke rol op het eiland en de bewoners voelen sterke betrokkenheid bij de oppositiepartij, het Civic United Front. Dat betekende echter wel dat het eiland vanwege politieke spanningen tot halverwege de jaren tachtig op slot ging en niet toegankelijk was voor buitenlanders. En dat voor een periode van twintig jaar. In die fase liep Pemba de achterstand op. Er was in die twintig jaar namelijk amper onderwijs, er heerste grote armoede en het wegennet bijvoorbeeld, werd slechter en slechter. 

Pas vanaf de negentiger jaren werd alles weer anders, maar was de achterstand op Zanzibar wel een feit. Ondertussen zijn genoemde zaken aardig opgepakt overigens. Het wegennet is redelijk hersteld, van armoede is geen sprake meer en buitenlanders zijn er wel weer welkom. Pemba is nog een stukje ongerepte wereld waar het nog is zoals het vroeger was. En alleen daarom is een bezoek de moeite al dubbel en dwars waard, zeker in combinatie met Zanzibar.
Neem vandaag nog contact op met Tanzania Specialist en vraag naar de mogelijkheden.