Een duik in de Zweedse cultuur is onlosmakelijk verbonden met een bezoek aan Zweden.

Zweedse cultuur

Wat is dat toch met Zweden dat bezoekers van het land en sociale commentatoren zo ongelooflijk aantrekkelijk lijken te vinden? Zou het de Zweedse levensstijl van liefde voor de natuur, aandacht voor het milieu, eerbied voor tradities, een gezond leven, veel koffie en zomerse zorgeloosheid zijn? Feitelijk wordt de levensstijl van de meeste Zweden bepaald door de seizoenen. De winter is doorgaans een tijd om hard te werken, om je thuis te vermaken, om culturele uitstapjes te maken en om in de weekends aan wintersporten te doen.

Zodra de zomer arriveert, trekt men massaal de stad uit, veelal naar een sommarställe, een zomerhuisje, om de maand juli (echt waar) door te brengen met familie en vrienden, om te vissen, te varen, bessen te plukken en de aanwezigheid van de zon te vieren.

Die Zweedse levensstijl is zo gek nog niet. Lees meer over Zweedse cultuur en lifestyle.

Trefwoorden voor Zweedse cultuur

Zweedse cultuur en lifestyle zijn helemaal in, dankzij literatuur en film.

Dat begint voor de meeste van ons al op jonge leeftijd met de verhalen van Astrid Lindgren. De geschiedenis van Pippi Langkous begon in de winter van 1941, toen haar dochtertje ziek in bed lag en haar moeder vroeg een verhaaltje te vertellen over Pippi Langkous, een naam die ze op dat moment bedacht. Lindgren begon te vertellen en het verhaal nam vorm aan. Het duurde echter veel langer voordat ze het opschreef. Dit was voor het eerst drie jaar later. De rest is geschiedenis. Haar boeken over ondermeer Pippi, Karllson van het dak, De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de Roversdochter zijn vertaald in bijna 90 talen in 100 landen, waaronder Thai, Russisch, Arabisch en Slowaaks. Ze verkocht in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren.

De boeken van Stieg Larsson (Millennium Trilogie), Henning Mankell (de boeken en tv-series over inspecteur Wallander) en Camilla Läckberg (‘IJsprinses’, ‘Steenhouwer’) leggen de donkere kanten van de Zweedse samenleving bloot en spitten in de collectieve Zweedse psyche. Maar dan wel omlijst door schitterende natuur. De populariteit van de Zweedse misdaadliteratuur, tv-series en films is verbazingwekkend, en dan met name de internationale release van The Girl With the Dragon Tattoo (Mannen die vrouwen haten) van Stieg Larsson. Als je dan toch in Stockholm bent, doe dan de Millenniumtour.