De steden Malmö, Göteborg, Stockholm en Umeå hebben ontzettend veel te bieden wat betreft top restaurants, leuke familie-attracties en spannende outdooractiviteiten. Wat is er zoal te doen?

Malmö: fascinerende smeltkroes in het zuiden

Ervaar de charme, inspiratie en variatie in Malmö, de poort naar de streek Skåne en de rest van Zweden. De stad speelt een belangrijke rol in de groeiende Sontregio, die makkelijker te bereiken is als gevolg van de Öresundsbrug. Maar ondanks de groei blijft Malmö een kleine, vriendelijke en gastvrije stad.

Malmö is een leuke stad met heel veel activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Er is een grote keuze aan kwalitatieve restaurants, gezellige multiculti eettentjes en gemoedelijke cafés. Daarnaast kent Malmö goede shopping mogelijkheden met een breed scala aan winkels. Vooral als je geïnteresseerd bent in Zweeds design en de laatste Zweedse mode, dan zit je in Malmö goed.

Göteborg: de stad waar we ons allemaal thuis voelen

Op zoek naar grote winkels, kookkunst van wereldklasse en fantastische familieattracties? Göteborg heeft het en serveert je er nog een waanzinnige archipel bij voor de deur. Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden. Kungsportsavenyen is het hart van de stad. Hier vind je bezienswaardigheden zoals het standbeeld van Poseidon, Göteborg Kunstmuseum en Röhsska, het enige museum in Zweden waar mode, design en ambachten zijn gecombineerd. In de directe omgeving tref je het grootste Scandinavische pretpark Liseberg en het Wetenschaps Universum voor kinderen, beiden top attracties voor het hele gezin.

Stockholm: trendy en onvergetelijk

Cultureel Stockholm. Trendy Stockholm. Cool Stockholm. Designer Stockholm. Net wat je wilt. Stockholm is het allemaal. De hoofdstad van Zweden heeft een enorme aantrekkingskracht op reizigers en dat is niet voor niets. De stad heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, citylife, natuur en gastronomie. Een selectie uit de musea in Stockholm: het Moderna Museet voor één van de mooiste collecties ter wereld van kunst uit de 20e en 21e eeuw, het geweldige restaurant en de activiteiten voor kinderen. Zet daarnaast ook het geweldige openluchtmuseum Skansen op je lijstje. Hier kun je samen met de Stockholmers in traditionele stijl kerst en midzomer vieren. Het is het hele jaar dagelijks geopend. Kom je met je gezin, dan zijn de dierentuin of het Vasamuseum niet ver lopen van Skansen. Dit museum is speciaal gebouwd om het 17e-eeuwse schip Vasa te huisvesten. En dan bedoelen we niet wat stukken ervan, maar het complete schip, dat vlakbij uit het Mälarmeer gelicht is.

Geïnteresseerd in Zweedse films? Ga dan naar de Filmstaden filmstudio in Råsunda even buiten Stockholm. Daar zie je waar het allemaal is begonnen. Ingmar Bergman en Greta Garbo zijn hier aan het werk geweest. Of doe, als je fan bent van de Millennium Trilogie van Stieg Larsson, de Millenniumtour in de voetstappen van Lisbeth Salander.

Reis slim: alle drie de steden hebben een City Card die veel voordelen biedt, gratis toegang tot musea en gratis reizen met het openbaar vervoer.

Umeå: Europese Culturele Hoofdstad 2014

Umeå, de grootste stad van Noord-Zweden en een van de snelst groeiende steden in Europa, is culturele hoofdstad van Europa 2014. Umeå (spreek uit: Uumeejoh) nodigt de hele wereld uit bij te dragen aan het programma van Umeå 2014. Dat pakt de hippe stad grondig aan met allerlei culturele activiteiten die passen bij Umeå’s visie dat progressieve cultuur de sleutel is tot sociaal-economische groei.Umeå is uitgegroeid tot een van de culturele centra van Zweden: een levendige experimentele smeltkroes met de uitgestrekte wildernis als buur. Umeå is trots dat de musea, theaters, internationale festivals, poppodia, de opera en internationaal gerenommeerde muzikanten elk jaar zo veel bezoekers trekt. In Umeå wonen meer dan 130 nationaliteiten. Geïnspireerd door de kalender van de inheemse Samivolk, wordt het programma van de culturele hoofdstad van jaar, Umeå2014, verdeeld in acht seizoenen. Het programma omvat fotografie, film, opera, theater, muziek, design, literatuur, kunst, gastronomie, sport, mode, en nog veel meer. Elk jaar benoemt de EU twee culturele hoofdsteden van Europa, met als doel de aandacht op gemeenschappelijk cultureel erfgoed en de belangstelling voor de culturele rijkdom van de EU-landen te stimuleren. In 2014 zijn de culturele hoofdsteden Umeå in Zweden en Riga in Letland.