Vraag een Zweed naar z’n favoriete vakantiebestemming in eigen land en hij laat je waarschijnlijk meteen z’n vakantiefoto’s uit Zuidoost-Zweden zien. De regio Småland in Zuidoost-Zweden is al jarenlang razend populair onder de Zweden. En dat is niet voor niets!

Ontdek Småland en Öland

De thuisbasis van Astrid Lindgren en haar beroemdste boekfiguur Pippi Langkous is een ideale vakantiebestemming voor gezinnen. Småland heeft heel veel ruimte en ongerepte natuur. Het landschap ontvouwt zich als een Scandinavisch smörgåsbord van uitgestrekte bossen tot aan de lange witte zandstranden aan de kust met de typische rode Zweedse huisjes. Het is hier heel makkelijk je favoriete plekje te vinden: ga je kamperen in de bossen, pak je de kano op een van de vele meren, of trek je er op uit voor iets actiefs? Ga wandelen, fietsen, paardrijden of genieten van de weidse uitzichten langs de kust. En natuurlijk ontmoet je hier de koning van het woud: de eland. Dit deel van Zweden is tevens de toegangspoort tot het eiland Öland.

De hoogtepunten van Småland

Op vakantie naar Zweden, goede keus! Ontdek de hoogtepunten uit de regio Småland en Öland. Beleef je eigen Swedish Moment op het eiland Öland, in het historische Kalmar, Astrid Lindgren’s geboorteplaats Vimmerby, in het koninkrijk van het Zweeds glas design Glasriket of de archipel van Västervik. Er zijn veel prachtige campings en gezellige huisjes te vinden in Småland, dus kies de accommodatie die het beste bij je past.

De leukste tips met kinderen

Lange zomerdagen, lekker naar buiten en de natuur in met je kinderen. Småland en Öland zitten vol Swedish Moments voor groot en klein. Ontmoet Pippi Langkous in het themapark Astrid Lindgrens Wereld in Vimmerby, bekijk het avontuurlijke kasteel van Kalmar of laat je kinderen zelf glasblazen in Glasriket. Een bezoek aan dit deel van Zweden is natuurlijk niet compleet zonder dat je kennis gemaakt hebt met het wildlife hier: ga dus vooral op eland- en bizonsafari of leer je kinderen alles over de natuur op de educatieve natuurschool. En natuurlijk is de Zweedse outdoor de mooiste speeltuin van allemaal. Wie gaat er mee een duik nemen?

Lekker actief: de beste outdooractiviteiten

Voor de actieve vakantiegangers is er genoeg te doen in Småland. Wandelaars kunnen genieten van de diverse wandelpaden, waaronder de bekende Emigrant Route. Of ga je het water op? Bijvoorbeeld kayakken in Västervik of op het Åsnen meer waar heel veel kayakverhuurders zijn te vinden. Of kanoën in Ödevata of voor de echte die-hards de 120 km lange Värendsleden. Ook Öland barst natuurlijk van de outdoor activiteiten: fietsen, hiken, varen, zwemmen. Maar er zijn meer adrenalinekicks te halen in Småland. Wie durft er tussen de boomtoppen te zeilen aan de langste zipline van Noord-Europa, de zipline van Little Rock Lake?

 

smaland-officiella-rgb-en       Ölandslogotype_ENG JPG2