De westkust loopt van Göteborg tot aan de Noorse grens. De kust, die bekend staat om zijn gebeeldhouwde granieten rotsen, schilderachtige vissersdorpjes en bedrijvige bootcultuur, ligt bezaaid met duizenden eilanden. Hier kun je de beste zeevis van Europa eten, in je kajak langs zeehonden glijden, een drijvende sauna nemen en je in een kuuroord onderdompelen in een bad van zeewier.

Haring en schaaldiersafari’s

Haring is zo groot aan de westkust dat de mensen er op 6 juni ‘de dag van de haring’ vieren. Feest met ze mee en hef het glas op deze steunpilaar van de vele pittoreske vissersdorpjes. Bezoek het beroemde Klädesholmen en de drijvende Zweedse favoriet, het aan het water gelegen restaurant Salt & Sill. Ga met plaatselijke vissers mee op een kreeften-, oester- en mosselsafari.

Eilanden, eilanden en nog eens eilanden

De meest westelijke eilanden van Zweden, met de toepasselijke naam Väderöarna (de Weereilanden), zijn een hemel op aarde voor kajakvarende liefhebbers van zeevis en schaaldieren.

Op het eiland Käringön vind je schilderachtige rode vissershutjes, kleine buitentoiletten en tuinen waaraan sinds de 19e eeuw niets is veranderd.

Hangplek voor beroemdheden

Marstrand moet je beslist gezien hebben: het is een geliefde verblijfplaats van royals en beroemdheden, de plaats heeft een rijke en intrigerende geschiedenis. Je kunt er vanaf fort Carlsten genieten van een indrukwekkend uitzicht over de archipel.

Nationaal zeepark

Dan is er het eerste nationale zeepark van Zweden, Kosterhavet, geconcentreerd op de autovrije Kostereilanden met hun unieke kustlijn van stranden en rotseilandjes. En bezoek het eiland Åstol, vlak bij Tjörn, vanwege zijn versgerookte zeevis.

Fotogenieke vissersplaatsjes

De eigenzinnige en schilderachtige vissersplaatsjes zijn een bezoek dubbel en dwars waard. Uit Grebbestad komt 90% van de Zweedse oesters, moeten we nog meer zeggen? Hier vind je ook Everts Sjöbod, een gerestaureerd boothuis uit de 19e eeuw, waar ecovriendelijke zeesafari’s en proefsessies op het menu staan.

Misdaadverhalen van de kust

Breng voor de setting van een misdaadroman een bezoek aan het dromerige visserplaatsje Fjällbacka, dat beroemd is geworden als locatie voor de misdaadromans van Camilla Läckberg.

Lysekil kan uitstekend als uitvalsbasis dienen om de eilanden nader te verkennen, bijvoorbeeld het eiland Skaftö met Fiskebäckskil en Grundsund. Deze schattige dorpjes met hun rode huisjes tooien de waterkant en lijken zo weggelopen van de kaartjes. Mag je niet missen. De eilanden hebben verscheidene natuurreservaten met wandel- en fietspaden.

Lees meer over West-Zweden