Värmland ligt in het midden van Zweden, 260 kilometer van Göteborg, tegen de Noorse grens. De streek heeft meer dan 10.000 meren, uitdagende outdoor-activiteiten en aantrekkelijke musea.

Karlstad – Värmlands bruisende hoofdstad

Karlstad heeft meer dan 70 eetgelegenheden en gezellige cafés. Dus er is geen reden om ’s avonds binnen te blijven. De kleintjes worden niet vergeten – het stadspark Mariebergsskogen biedt tal van activiteiten en er is een dierentuin.

Vlotvaren

De rivier de Klarälven werd tot 1991 gebruikt bij de houtindustrie. Maar tegenwoordig drijven liefhebbers op een houtvlot de rivier af langs landelijke dorpjes, bossen en weiden. In Värmland bouw je je eigen houtvlot van 18 m². Het enige wat je nodig hebt, zijn houtblokken en touw. Een aantal bedrijven in Värmland heeft zich erin gespecialiseerd jou van een handleiding en uitrusting te voorzien, zodat je een trip op een vlot kunt maken die tussen een dag en een week kan duren. De Klarälven loopt als een blauw lint door Värmland. Wil je niet vlotvaren, dan is een beversafari per kano ook mogelijk met onderweg worstjes of eigen gevangen vis grillen op een kampvuur. En, ben je geen waterrat, maar wel sportief, spring dan op de stalen ros en fiets de Klarälvsbanan, een parcours van 210 km lang.

Cultureel doen

Naast hout heeft Värmland ook beroemde schrijvers geleverd. De grootste is ongetwijfeld  Selma Lagerlöf, de eerste vrouw die in 1909 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Ze werd natuurlijk wereldberoemd met haar verhalen over Nils Holgerson en z’n vrienden. Lagerlöf groeide op in Mårbacka net ten zuiden van het skigebied Sunne, waar de auteur en pastoorszoon Göran Tunström ook leefde. Lees meer culturele tips.

Voor kinderen

Op vakantie met je kinderen naar provincie Värmland is een feest voor de hele familie. Värmland is immers één grote natuurattractie. Het bosrijke landschap is bezaaid met 10.000 meren, dus ruimte genoeg voor buitenspelen op en om het water. Ook vallen Lekelandet Nöjesfabriken en Chocoladefabriek Cloetta gegarandeerd in de smaak! Lees meer tips over Värmland met kinderen.