Skåne is de zuidelijkste regio van Zweden en één van Europa´s rijkste landbouwgebieden.

Stranden, heuvels en diepe bossen

Vaak wordt Skåne geassocieerd met eindeloze open koolzaadvelden en wijde, platte horizons. Hoewel dit beeld voor sommige delen van Skåne, zoals het Zuidoosten, klopt, kent deze regio in zijn geheel een veel gevarieerder landschap. Van weelderige bladerrijke bossen en indrukwekkende rotskusten tot kilometerslange witte stranden en diepe bossen. Skåne is de perfecte bestemming voor een auto- of fietsvakantie omdat er zoveel te zien en te doen is. In tegenstelling tot het hoge noorden van Zweden zijn de afstanden in Skåne een stuk korter. Anderhalf uur rijden is genoeg om het meeste van deze rijke regio te zien. Lees meer over de natuur in Skåne.

Steden in Skåne

Langs de dichtbevolkte westkust vind je de grotere steden Helsingborg, Landskrona, Lund en Malmö, de derde stad van Zweden en één van de meest dynamische metropoolregio´s van Noord-Europa samen met Kopenhagen, de Deense hoofdstad aan de andere kant van de Sontbrug. De sfeervolle havenstad Helsingborg en de oude universiteitsstad Lund met zijn beroemde cathedraal uit 1123, zijn steden met een vriendelijk karakter en dito sfeer, die veel te bieden hebben op het gebied van geschiedenis en cultuur. Neem vanuit Landskrona de veerboot naar het unieke eiland Ven, waar het Tycho Brahe museum absoluut een bezoek waard is.

Wandelen in Skåne

In de streek Skåne kun je prachtige wandeltochten maken, op ieder gewenst niveau. Skåne heeft een uitgebreid wandelnetwerk met gemarkeerde wandelpaden, de Skåneleden. Deze wandelpaden hebben een totale lengte van 1000 km. Wandelen is natuurlijk de ideale activiteit om op je gemak de diversiteit van Skåne te ontdekken: van de  glooiende heuvels en kleurrijke bossen in het noordelijk en oostelijk deel tot aan de dramatische kliffen langs de noordwestkust. Je passeert schilderachtige vissersdorpjes, gezellige straatjes, kastelen en kunt onderweg een ‘fika’ doen in een van de lokale cafes.

Lees meer over Skåne.