Er was ooit een tijd waarin het ongepast was als mannen en vrouwen gezamenlijk gingen zwemmen. In de tijd rond 1900 was dat volkomen normaal. In die periode werd het ongeveer 20 kilometer ten noorden van Helsingborg gelegen Mölle beroemd. Het was namelijk de eerste badplaats in Zweden, waar mannen en vrouwen gezamenlijk het water in mochten

Mölle werd daarmee een geliefd reisdoel voor mannelijke en vrouwelijke toeristen uit onder meer Kopenhagen en Berlijn, die samen wilden zwemen. Wat dus verder in heel het toenmalige Europa werkelijk niet gepast was.

De roem van Mölle is niet in de laatste plaats te danken aan de fotograaf   Peter Lundh, die de badgasten met zijn camera vereeuwigde. De foto’s gingen als ansichtkaarten al snel de hele wereld over en de ‘beau monde’ stroomde toe. Zo weten we ook dat de Duitse keizer Wilhelm II in Mölle heeft gezwommen.

Het pittoreske plaatsje ligt aan de voet van de Kullaberg. Hoewel het tegenwoordig beslist niet meer bijzonder is dat mannen en vrouwen hier op de stranden genieten van zee en zon, is Mölle nog steeds de moeite van een bezoek waard. Hier waait nog de geur van een nostalgisch verleden. Zeker als je je intrek neemt in een van de oude badhotels, die hier vanwege het groeiende toerisme aan het begin van de 20e eeuw ontstonden . Zoals bijvoorbeeld Hotel Kullaberg aan de haven, of het Grand Hotel, halverwege de heuvel.

Heel veel buitenactiviteiten

Mölle biedt heel veel mogelijkheden voor leuke buitenactiviteiten. Boven op de top van de Kullaberg –ook wel liefkozend Kullen genoemd- wrijven klimmers hun handen in met talkpoeder voordat ze proberen de rotswand te bedwingen. Anderen duiken in een ‘wetsuit’ de zee in om de wereld onder water te ontdekken. Er zijn wandeltochten onder leiding van een gids, uitjes naar de ‘tuimelaars’ op zee, mountainbiketochten en nog veel meer. De Kullabergsguiderna geeft een goed overzicht van wat er allemaal te doen is.

Je kunt ook kiezen voor wat minder inspannende activiteiten en genieten van de natuur en de omgeving tijdens een mooie wandeling of een fietstochtje. Vergeet in elk geval je zwemspullen niet, want op de weg richting Kullen zijn er verschillende leuke strandjes, waar de tijd omvliegt en mannen, vrouwen en natuurlijk ook kinderen samen genieten in zee.