In de regio’s Jämtland en Härjedalen wordt Zweden ruiger, weidser en uitgestrekter. Hier kun je het hele jaar door unieke outdoor ervaringen beleven. Zomers is het downhill mountainbiken en hiken in de tegen de Noorse grens liggende fascinerende bergen. Of ga vissen in een van de vele grote meren. In de winter zijn de skigebieden van Åre, Funäsfjällen, Vemdalen en Lofsdalen populair. Dierenliefhebbers kunnen hier oog en oog komen te staan met beren, wolven, veelvraten, elanden en muskusossen. In parken, maar ook in het wild…

Maak kennis met de Samicultuur

In Jämtland Härjedalen barst het van kleinschalige producenten op het gebied van cultuur en gastronomie. De Sami zijn het enige inheemse volk van Europa en in deze regio kun je kennis maken met hoe de Sami oorspronkelijk, maar ook vandaag de dag nog, leven. In het dorpje Njarka, nabij Åre vertellen gidsen hoe de Sami leven, wat ze eten, kinderen mogen de rendieren voeren en het lassowerpen onder de knie krijgen. Zweden staat bekend om zijn natuur, maar diezelfde natuur levert ook de heerlijkste ingrediënten voor een lekkere maaltijd. Menu’s zijn gebaseerd op de verschillende jaargetijden en op de overdadige oogst van velden en bossen, met de beste verse groenten in de lente, fruit en bessen in de zomer en paddenstoelen, schaaldieren en wild in de herfst. Eerlijk eten, innovatief en waar voor je geld. Dat is culinair genieten in Jämtland Härjedalen.

Östersund voor de hele familie

Östersund heeft zowel winkels en eetgelegenheden met lokale specialiteiten. Leuk om een middagje te shoppen. In het openluchtmuseum Jamtli kan je ook de Samicultuur leren kennen. Op het eiland Frösö heb je een dierentuin met exotische diersoorten en je hebt bij Östersund het elandenpark Moosegarden, waarvan de eigenaar je leert hoe je papier kunt maken van elandenuitwerpselen.

Vrije val

Jämtland is de vakantiespot voor actieve families. In Storsjøen kun je wakeboarden en surfen of probeer SUP, Stand Up Paddling, in de baai van Östersund. In Funäsfjellene zijn er meer dan 30 verschillende wandelroutes, terwijl Åre Bike Park een plek biedt voor rauwe fietstochten. Fietsen en uitrusting kun je hier terplekke huren. Fearless? In het grootste Zipline park van Europa in Åre , kun je aan een touw de berg afglijden. Met 8 alternatieven is dit voor zowel mensen met en zonder hoogtevrees een favoriet.

 

 

 Lees meer over Jämtland Härjedalen