Zweden is state of the art op elk gebied. Musea, oude monumenten, de oudste steden en historische bezienswaardigheden; alles zegt iets waar het land vandaan komt en waar het naar toe gaat.

Zuid-Zweden: adellijke traditie

In Zuid-Zweden, in de regio Skåne, zijn 300 kastelen en landhuizen die getuigen dat het land een adellijke traditie heeft. Een aantal van de kastelen zijn omgetoverd tot kunstgalerie met een gezellig cafe of restaurant ernaast. Modernere kunst hangt in het Konstmuseum, het Stadsmuseet, Naturhistoriska museet en Teknikens & Sjöfartens Hus in Malmö. Met ook nog een bezoek aan de Turning Torso bij de haven van Malmö vang je twee vliegen in een klap qua kunstbezoek.

Midden-Zweden met de oudste steden van het land

De plaatsen Uppsala en Sigtuna ten noorden van Stockholm zijn de oudste steden van het land. Ze bestaan sinds 980. De kathedraal van Uppsala is de grootste kathedraal van Zweden en de zetel van de aartsbisschop van Uppsala, de primaat van de Zweedse Kerk. De kerk is gebouwd tussen ca. 1270 en 1435. De kerk is even lang als hoog: 118,7 meter en opgetrokken in gotische stijl. Tussen 1885 en 1893 vond er een ingrijpende restauratie plaats, waarbij de kerk een neogotisch uiterlijk kreeg naar ontwerp van architect Helgo Zettervall. Tip: Bezoek het Gamla Uppsala Museum en Disagården openluchtmuseum.

UNESCO’s werelderfgoed

Ooit gehoord van de rotstekeningen uit Vitlycke, de kopermijn in Falun en Visby op Gotland? Dit zijn drie van de bezienswaardigheden die op de lijst van Unesco Werelderfgoed staan. Maar, er zijn nog meer werelderfgoederen in Zweden. Onder andere het Zweedse Lapland waar de oorspronkelijke Sami bevolking vandaan komt.

Kindvriendelijke outdoor attracties

Drie tips: het Götakanaal, het vaarwater tussen Gotenburg en Stockholm. Was ooit een van de belangrijkste handelsroute in Zweden. Nu is het een paradijs voor fietsers en kanoërs. Bohuslän? Vol met goed bewaarde vissersdorpen die je vertellen over het leven aan de kust. En parkeer je camper in de buurt van Göteborg en bezoek de historische bezienswaardigheden op elke straathoek, en breng een bezoek aan de oudste wijk van de stad, Haga.