Een voormalig haringeiland is uitgegroeid tot mondaine, nautische badplaats. Voor de kust ligt de westelijke archipel, bestaande uit ruim 1000 eilanden – van eenzame roze granieteilanden en riffen tot het ‘jachtrijke’ en uitbundige Marstrand met zijn regatta’s en beroemde fort Carlsten.

Geliefd bij de royals

Je parkeert op het vasteland en neem de veerboot. Binnen een paar minuutjes sta je op het autovrije eiland Marstrand. Sinds de 19e eeuw werd het eiland,  waar koning Oscar II graag kwam, een internationale ontmoetingsplaats voor feesten en zeilen. De architectuur stamt uit de 18e tot de 20e eeuw en in de geplaveide straten vind je kunstgalerietjes, kledingwinkels en goede restaurants. Marstrand moet je beslist gezien hebben: het is een geliefde verblijfplaats van royals en beroemdheden, die prat gaan op een rijke en intrigerende geschiedenis. Je kunt er vanaf fort Carlsten genieten van een indrukwekkend uitzicht over de archipel. Via kleine kronkelpaadjes rond het fort kun je de rotsen langs het water bereiken. Die vormen een eersterangs plek om de voorbijkomende zeilschepen en andere boten te bekijken, zeker  tijdens een van de grote zeilwedstrijden die ’s zomers rond Marstrand plaatsvinden. Op de rotsen aan de zuidkant kun je heerlijk zonnebaden.

En als je rust zoekt, zet dan koers naar de natuurreservaten van de Kostereilanden en het beschermde zeelandschap Koster Havet. En ja, het is fantastisch zeilen daar. De zeil- en vaarscene is sterk ontwikkeld in Zweden en langs de hele kust vind je talloze (jacht)havens. Als je liever niet je eigen boot meeneemt, kun je ook terecht bij een groot aantal bootverhuurbedrijven. Marstrand heeft ongeveer 1400 inwoners stevig gevestigd, maar in de zomer vermenigvuldigt het aantal bewoners zich.

Beleef cultuur en strand leven op Orust en Tjörn

De eilanden langs de kust boven Marstrand mogen ook niet ontbreken op je reis. Op Orust zijn er verschillende charmante vissersdorpjes, zoals Nösund en Mollösund. Daar vind je levendige steigers, heerlijke restaurants en een prachtige rotskust die ideaal is voor een duik in de zee. En als je honger krijgt kun je terecht bij Pension Slussens, onderdeel van het culinaire netwerk “West Zweden maakt naar meer smaakt ‘. Dit restaurant richt zich op lokale en biologische ingrediënten.

Het schiereiland Tjörn ligt op slechts 20 minuten van Göteborg. Bezoek het Nordische Aquarellmuseum aan de waterkant in Skärhamn, speel een rondje golf op Tjörn GK of bewonder het beeldenpark Pilane. Er zijn zowel metershoge sculpturen van Zweedse en internationale kunstenaars als historische sites uit de ijzertijd. Vanaf de uitzichtpunten trakteert Tjörn je op een panoramisch uitzicht over de zee en de landmarketingen Pater Noster en Måseskär. Hongerig? In Hofcafé Pilane en op het landgoed Sundsby Säteri kun je terecht voor een overheerlijke maaltijd.

Klik hier voor meer informatie over West-Zweden