Wat is Zweden zonder z’n meren? Inderdaad, de Zweedse meren zijn niet voor niets zo populair. Naast de prachtige vergezichten kun je er tijdens je vakantie eindeloos zwemmen, vissen, kanoën en varen. Zweden bezit zo’n 100.000 meren, dus er is keuze genoeg. En wat dacht je van een vakantie in een huisje aan een privé meer? In Zweden kan die droom uitkomen. Er zijn diverse mogelijkheden aan de kleinere meertjes hiervoor. Juist aan de grotere meren als Vänern, Vättern en Unden kun je kun je een boot huren en langs de vele eilandjes varen.

Zuid-Zweden: de regio met de meeste meren

Zuid-Zweden heeft veel meren, de ideale vakantieplekken voor de hele familie. De streek Småland grenst aan de zuidelijkste provincie Skåne en heeft heel veel water met prachtige natuurgebieden erom heen. Zoals bijvoorbeeld het Åsnen meer in Småland. En daar is genoeg te doen. Wat dacht je van je eigen jam maken van de bosbessen die je volop kunt plukken, of lekker fietsen en wandelen in de oneindige bossen. De grootste meren zijn Bolmen, Helgasjön en Möckeln waar je je vis kunt vangen die je ’s avonds op je kampvuurtje roostert.

Midden-Zweden: de grootste meren

Het grootste meer van Europa ligt in Midden-Zweden en heet het Vänernmeer (5490 km2). Het tweede meer van Zweden is het Vätternmeer en is met z’n 1898 km2 is ook niet te missen. En dan te bedenken dat er in die meren 20.000 eilanden liggen. Mälaren is een meer van 1084 km2. Op de meren van Zweden zijn overal veel mogelijkheden voor het ondernemen van watersportactiviteiten.

Noord-Zweden: ruig en diep

Noord-Zweden en Zweeds Lapland hebben veel grote rivieren en meren, de grootste meren zijn Torneträsk, Stora Lulevatten, Hornavan – Storavan, Storuman, Storsjön en Siljan. Torneträsk ligt in het Abisko National Park, waar de middernachtzon kan worden gezien van 27 mei tot 18 juli. Slecht ter been of geen zin om in de ruige wildernis van dit gebied te gaan lopen? Geen zorgen, in Abisko National Park is een stoeltjeslift die je in een mum van tijd  naar de hoogste bergtoppen brengt. De reis is de moeite waard want het Torneträsk is het zesde meer van Zweden, het twee na diepste en het grootste bergmeer van heel Scandinavië.

Ben je een echte visfan? Lees hier dan alles over vissen in Zweden