De levensstijl van de Zweden spreekt tot de verbeelding. En dat is niet voor niets. De Zweden zijn een ontspannen volk: ze werken hard, maar genieten tussendoor des te meer.

Fika

Als je in Zweden bent, neem je natuurlijk snel een duik in de Zweedse lifestyle. En dat betekent bijvoorbeeld: tijd voor ‘fika’. De welbekende koffiepauze van de Zweden is natuurlijk niet voor niets populair, want de koffietafel in Zweden is om van te watertanden. Bij voorkeur serveren de Zweden iets lekkers bij de koffie, zoals kanelbullar. En ach, zo’n koffiepauze hoeft echt niet alleen in de ochtend plaats te vinden, maar kan eigenlijk op ieder moment van de dag. Wel zo heerlijk vinden wij.

Smullen op feestdagen

In Zweden worden de diverse nationale feestdagen ook goed gevierd. Met name Midzomernacht en Kerstmis zijn dagen dat er groots uitgepakt wordt in Zweden. En ook daar hoef je wederom niet op een houtje te bijten: de culinaire heerlijkheden worden vaak zelf gebakken en zijn bij voorkeur gemaakt van verse lokale producten.

Op culinair gebied zijn er producten die op zichzelf een feestdag waard zijn. Kanelbullardag, Semladag of een dag waarop alleen maar wafels op tafel staan. In augustus en september is het kreeftenfeest (kräftskiva). Rivierkreeftjes staan op het menu. Dit is een echte delicatesse. En eind augustus is populair vanwege het surströmmingfestival. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. In het voorjaar wordt de kleine Oostzeeharing gevangen en gezouten om ‘m vervolgens op zijn gemak te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in een blik voordat hij in de winkel en op tafel belandt. Het proces van gisting (of ‘zuren’, zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of ‘surströmming’ op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.

Naast kerst is midzomer de belangrijkste feestdag op de kalender van de Zweden. De succesformule van het nooit eindigende lunchfestijn houdt in: bloemen in je haar, dansen rond de meiboom, liedjes zingen bij ongezoete kruidendrankjes en het achteroverslaan van flinke hoeveelheden ingelegde haring (sill), geserveerd met heerlijke nieuwe aardappelen, bieslook en zure room.

Zweedse crimi’s

Zweedse cultuur en lifestyle zijn helemaal in, dankzij literatuur en film. Dat begint al met de boeken van Astrid Lindgren waar bijna iedereen wel mee opgegroeid is. Daarnaast leggen de boeken van Stieg Larsson (Millenniumtrilogie), Henning Mankell (de boeken en tv-series over inspecteur Wallander) en Camilla Läckberg (‘IJsprinses’, ‘Steenhouwer’)  de donkere kanten van de Zweedse samenleving bloot en spitten in de collectieve Zweedse psyche. Maar dan wel omlijst met de schitterende natuur en panoramische plaatjes. De populariteit van de Zweedse misdaadliteratuur, tv-series en films is verbazingwekkend en dan met name de internationale release van The Girl With the Dragon Tattoo (Mannen die vrouwen haten) van Stieg Larsson. Als je dan toch in Stockholm bent, doe dan bijvoorbeeld de Millenniumtour.

Ontmoet Sami in Zweeds Lapland

Het land van de Sami, dat in hun eigen taal Sápmi heet (delen daarvan staan ook bekend als ‘Lapland’), omspant Arctisch Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De Sami zijn een van de inheemse volkeren in de wereld, met hun eigen taal, cultuur en gebruiken die afwijken van de samenlevingen om hen heen. En daar zijn ze apetrots op! Een tip van ons: tover een glimlach op het gezicht van een Sami door hem zo te noemen en door zijn land aan te duiden met Sápmi.

Lees meer over de Zweedse levenstijl