Ben je op zoek naar de ruigste rotskusten of een plek waar je kunt uitwaaien op de witte zandstranden? Bij de kustgebieden van Zweden vindt u de meest ydillische visserdorpjes en de beste plekken om te surfen en kiten. Zweden kent duizenden kilometers grillige kustlijn met tienduizenden eilandjes die we even voor je op een rijtje zetten:

Kustgebieden in Zuid-Zweden: Skåne, Halland en Blekinge

Zuid-Zweden heeft een relatief mild en warm klimaat en dus zijn de stranden van dit deel van het land mateloos populair. Het Riber Kasteel Strand is het 2,5 km lange strand in het centrum van Malmö dat je al ziet liggen als je vanaf de Öresundsbrug Skåne inrijdt. De kust ten noorden van Malmö, in de regio Halland, biedt hoge golven en de witte zandstranden van Simrishamn. Varberg en Appelviken zijn bijzonder populaire vakantiebestemmingen bij zowel gezinnen als surfers. Nog meer tips? Karlskrona en Karlshamn in Blekinge zijn mooie eilandengroepen.

Kustgebieden in West-Zweden: Bohuslän

Smögen, Grebbestad, Lysekil en Fjällbacka, het zijn iconische plekjes aan de westkust van Zweden. Stel je de originele houten Zweedse huisjes voor, bruisende jachthavens en prachtige rotskusten waar je eindeloos kunt zwemmen en rondvaren. En deze kleine dorpjes hebben natuurlijk allemaal een visafslag, en dat betekent dat je broodje makreel of garnalen hier zo ongeveer vanuit de zee je bord opspringt. Lees hier meer over de westkust

Kustgebieden in Oost-Zweden: Hoge Kust (Höga Kusten)

De 100 km lange Hoge Kust ligt aan de Botnische Golf. Voor wandelaars is deze kust enorm bekend en populair, er zijn talloze wandelingen uitgezet, waaronder de beroemde Höga Kusten trail. De kustlijn wordt gekenmerkt door steile granietrotsen en ruige eilanden die recht uit de zee oprijzen. Spectaculair? Zonder twijfel! Rotsformaties veroorzaakt door gletsjers hebben zo’n 9.600 jaar geleden deze kustlijn teweeg gebracht.

Kustgebieden bij Stockholm: eilanden

Stockholm is gebouwd op 14 eilanden en de omgeving rondom de hoofdstad kent zo’n 30.000 eilandjes. Zeil, kano, zwem of pak een veerboot naar de prachtige eilanden Grinda, Vaxholm, Fjäderholmarna en Sandshamn.

De kust en scherenkust van Småland
Diepe baaien, langgerekte schiereilanden die zich uitstrekken tot de Baltische Zee, en honderden  rotseilandjes domineren de kust van Småland in Zuid-Zweden. Het vasteland van deze regio is ongeveer 1200 meter. Van Mönsterås in het zuiden tot aan Loftahammar in het noorden, bij deze kust is het puur genieten van de natuur. De archipel is zeer geschikt voor kajaktochten of andere watersporten. De eilanden van de oostkust wachten op je met in de zon verwarmde rotsen, schaduwrijke bomen, heerlijk ruikende dennen en diepe wouden. Alleen al Västervik heeft meer dan 5.000 eilandjes.