De provincie Dalarna ligt in Midden-Zweden  en met zijn bergen grenst het in het westen aan Noorwegen. Van rode huisjes tot het Dalarna paard, veel Zweedser krijg je het niet! Ook ontkom je niet aan traditioneel geklede Zweden die vrolijk dansend rond om een meiboom midzomer vieren. En natuurlijk de niet te vergeten prachtige natuur.

Zorn

Een van de grootste Zweedse schilders, Anders Zorn (1860-1920), wiens werk wereldwijd in belangrijke galerieën en musea hangt, komt uit Dalarna. Hij woonde in Mora in Zorngården, het Zornhuis. Z’n huis staat er nog en het is zeker een bezoekje waard. Hier kun je de Zorncollectie bekijken, bekijken hoe Zorn en z’n vrouw woonden en het naastgelegen Zorn Museum bezoeken.

Langlaufen

In Mora vindt ‘s werelds beroemdste langlaufrace plaats, de Vasaloppet. Als je zin hebt in een echte uitdaging, waag je dan met ongeveer 15.000 andere langlaufers eens aan deze 90 km lange bloed-zweet-en-tranentocht tussen Sälen en Mora. ‘s Zomers is dezelfde route het toneel van de CykelVasan, een crosscountryrace voor mountainbikers.

Falun

De Zweedse naam voor de beroemde rode kleur van de roodgeverfde huizen in Zweden, is ‘faluröd’, oftewel ‘Falunrood’. Als je een bezoek brengt aan de Falun Kopermijn, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, weet je dat de oorsprong van de kleur ligt in deze mijn. Een afdaling in de mijn is niet alleen een fantastisch avontuur voor kinderen, maar ook het bijbehorende museum is helemaal ingericht op kinderen. Naast de geschiedenis van de mijnindustrie kunnen kinderen zelf aan diverse interactieve activiteiten deelnemen. In  Falun zelf vind je goede restaurants en cafés.

Dalahäst

Ken je het rood geverfde houten paardje uit Zweden? Het dalahäst, oftewel het Dalarnapaardje dat uit Dalarna komt. Ga vooral eens naar de dorpje Nusnäs, waar het vervaardigen van deze paardjes een lange traditie kent.

 

EU_centrerad_RGB_150 px bredde