Nieuwsgierig naar Zweedse specialiteiten en lekkernijen? Zweedse koks zijn wereldleiders als het gaat om het gebruik van verse ingrediënten uit de zee, bossen, weiden en meren.

Volg de menu’s in het hele land

Skåne’s motto is ‘Smaka på Skåne’ oftewel ‘Proef Skåne’, terwijl het westen van Zweden de campagne ‘Västsvensk Mersmak’ (Meer smaak in West-Zweden) heeft. En, zij zijn niet de enige streken. De meeste Zweedse regio’s kennen culinaire netwerken en initiatieven waarbij lokale specialiteiten worden gebruikt. En, wil je naar een goed restaurant, raadpleeg dan de White Guide die je naar de beste restaurants in Zweden brengt.

Streekproducten

De lente, zomer en herfst zijn het hoogseizoen voor schaaldieren! Ga in Bohuslän met vissers mee op een mossel- of kreeftsafari, geniet in Grebbestad van oesters en dineer in Gotenburg in een van de fantastische vis- en schaaldierrestaurants. Alle ingrediënten komen rechtstreeks uit de regio, dus verser kan het niet. Ook als reiziger kun je aan verse producten komen uit een van de duizenden boerderijwinkels die Zweden rijk is. Het eiland Gotland wordt vaak vergeleken met de hemel: verse groenten, fruit, bessen en kazen zijn beroemd van het eiland en in de herfst vind je een assortiment aan exclusieve truffels.

Elke regio zijn eigen specialiteiten

De delicatessezaak op de hoek verkoopt vaak lokale specialiteiten. Vraag bijvoorbeeld eens naar surströmming (gefermenteerde zure haring) of Kalix Löjrom (luxe kaviaar) uit de Baltische Zee. Of haring van Bohuslän – dit is de eregast op tafel bij de Zweedse Midzomer- en kerstfeesten. De boerderijwinkels en brouwerijen in Västergötland zijn een reis waard en de kaas uit Västerbotten is wereldberoemd.

De bergen hebben ook hun specialiteiten: gerijpte geitenkaas die smelt in je mond, rendiervlees of zelfs een berenstoofpot. Hier proef je het. En, wil je je helemaal Zweeds voelen, ongeacht waar in Zweden je bent, neem dan een pauze in een café en neem een kop koffie met een kaneelbroodje (kanelbulle) erbij. Dit fenomeen heet ‘fika’ en de Zweden doen het de klok rond.

Tryswedish zeggen wij!