Zweden heeft prachtige bossen van noord naar zuid – en van oost naar west. In de regio’s Skåne en Småland in het zuiden domineren de loofbossen het grootste deel van het landoppervlak, terwijl Midden-Zweden meer wordt gekenmerkt door sparren- en dennenbossen. Op zoek naar elandsafari’s, de beste wandelpaden en mooiste mountainbikeroutes ? Hier vind je de tips:

Zoek het voorjaar in de buurt van de Öresundsbrug

Als je vanuit Kopenhagen via de machtige Öresundsbrug naar Malmö rijdt, is het nog maar een kort stukje naar het Söderåsen National Park en Dalby Söder Forest National Park in de regio Skåne. Vooral in het voorjaar is het er adembenemend mooi, wanneer alles in bloei komt, het loof helder groen is en het om je heen kwettert van de vogelgeluiden. De diverse wandelroutes bieden veel mogelijkheden dit gebied te ontdekken.

Småland biedt elanden op een presenteerblaadje

Slechts een korte rit landinwaarts wacht de regio Småland. Hier wordt de natuur gedomineerd door grote bossen en veel gecultiveerde vlakke grond. Voor wandelliefhebbers is dit ook weer een gebied om je hart op te halen. Bezoek bijvoorbeeld het Nationaal Park Store Mosse of Isaberg, een prachtige bos- en merengebied tussen Jönköping en Halmstad. Hier heb je tevens grote kans een eland tegen het lijf te lopen, want met een populatie van meer dan 250.000 elanden, kun je rustig stellen dat het met de elanddichtheid wel goed zit. Een heuse elandsafari is dan ook een avontuurlijke en populaire activiteit. Småland is een paradijs voor veel outdoor activiteiten, zoals fietsen,  kanoën, paardrijden en vissen.

Prachtige bossen in Midden-Zweden

Fulufjället National Park in de regio Dalarna in Midden-Zweden is de ideale plek voor zowel kleine als grote avonturiers. Het terrein is gevarieerd en bestaat uit diepe valleien, verhoogde plateaus en veel groene bossen. Wat kun je er doen? Wat dacht je van het plukken van bessen en paddenstoelen of geniet van het kleurenpalet van de natuur in het voorjaar en de herfst, ga vissen of neem een verfrissende duik in een van de vele meren. Njupeskär is Zwedens hoogste waterval . Via de 140 km bewegwijzerde paden in het park betekent dat het een koud kunstje is om een attractie te vinden.

Bosgebied in Zweeds Lapland

Björnlandet Nationaal Park in het zuidelijke deel van Lapland nabij de stad Fredrika biedt de echte woeste natuur. Het terrein is heuvelachtig en uitdagend, zelfs voor ervaren wandelaars. Het gebied werd in het midden van de 19e eeuw geteisterd door bosbranden, maar heeft zich inmiddels hersteld tot een prachtig natuurgebied. En wil je het hogerop zoeken? De berg Björn biedt je een waanzinnig uitzicht over een deel van Noord-Zweden.