Op zoek naar extreme wildernis activiteiten? Dan ben je in Zweden aan het juiste adres! Zweden biedt veel mogelijkheden wat betreft stoere en avontuurlijke activiteiten.

Lapland: ruig en uitdagend

Of je nu wilt wandelen of klimmen, de machtige natuur van Zweeds Lapland biedt vier nationale parken waar je terecht kunt. Sarek Nationaal Park, Padjelanta, Stora Sjöfallet en Muddus zijn droombestemmingen. Misschien kom je wel een eland, lynx of vos tegen terwijl je je in de uitgestrekte toendra begeeft met bruisende watervallen, bergen en gletsjers. In Lapland krijg je zeker een uitdagende vakantie.

Watersport

De regio Västerbotten heeft Vindelälven, Dalarna heeft Idre Fjäll en Värmland de Klarälven waar je kunt kajakken en raften. Ben je meer een liefhebber van surfen en kiten dan is de zuidkust echt wat voor jou. De kust van Bohuslän is met haar eilandengroepen, meren en kanalen een paradijs voor peddelliefhebbers.

Vissen voor liefhebbers

In Zweden kun je zo’n 37 soorten vis vangen. De grootste daarvan zijn, naast zalm, forel en vlagzalm, de snoek, snoekbaars en baars. Zuid-Zweden heeft voornamelijk laaglandmeren met deze vissen, plus een aantal gewone zoetwatervissoorten. Reis je verder naar het noorden, dan verandert het landschap: het wordt ruiger en heuvelachtiger en is bedekt met bossen. Je vindt duizenden meren met snoek, baars in het zuidelijkste gedeelte, ook zwemt er beekforel, vlagzalm en snoekbaars. Wanneer je de boomgrens in het noorden van Zweden nadert nemen toendra’s, gletsjers en hoog oprijzende bergtoppen het over. Hier zitten de meren vol met beekforel, vlagzalm en de Arctische riddervis. Lees meer over de vismogelijkheden in Zweden.

Fietsen

Zweden is een groot, fietsvriendelijk land met een goed ontwikkeld netwerk van fietspaden in en rond de steden en met goed gemarkeerde fietsroutes in het hele land. Fietstoeristen met zware fietstassen zullen de fietsroutes in het georganiseerde Zweden zeker waarderen: zwart geeft regionale, groen landelijke en blauw plaatselijke routes aan. Fietsen in één van de grote Zweedse steden? Geen probleem, ze hebben allemaal een uitgebreid fietsnetwerk. De meeste plaatselijke toeristencentra hebben kaarten en geven je met plezier tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden. Nog een laatste tip: Zweden heeft een omvangrijk netwerk van jeugdherbergen. Kamperen? Er zijn talloze campings waar je je tent kunt opzetten of een hutje kunt huren. Informeer jezelf over het geweldige Allemansrecht voordat je voor een fietsvakantie naar Zweden komt. Let op: als je kinderen jonger dan 15 zijn, zijn ze wettelijk verplicht een helm te dragen. Lees meer over fietsvakanties in Zweden.