Wil je duiken, kajakken of klimmen in een uitdagende omgeving? CNN heeft kajakken in Bohuslän geplaatst op haar top 10 lijst van ervaringen in de wereld die je gedaan moet hebben!

Extreem kajakken langs de Bohuslän kust

De westkust van Zweden loopt van Göteborg helemaal door tot aan de Noorse grens. Deze staat bekend als de Bohuslänkust en is bezaaid met schattige vissersdorpjes, terwijl er voor de kust talloze grotere en kleinere eilanden en riffen liggen. Een paradijs voor kajakvaren op zee. Je kunt op je eigen gaan peddelen of met een gids. Er zijn ook complete pakketten te boeken inclusief accommodatie en eten&drinken. Peddelen rond Tjörn en Orust, het zuiden van de Bohuslänkust, is prachtig! De kust is wereldberoemd vanwege zijn sappige, verse vis en zou dat ook moeten zijn voor de mogelijkheden om te kajakvaren.

Waarom? Eén bijzonder goede reden is het noordelijke nationale zeepark Kosterhavet, een 450 vierkante kilometer grote vrijplaats voor de natuur: voor de flora en fauna boven de zeespiegel op de eilanden (gelukkig autoloos) en voor het zeeleven in de diepte. Onderzoek, ontdek en leef als de lokale mensen zelf. Kajakvaren op zee kan in Zweden eigenlijk niet beter dan hier. Kijk hier voor meer details over kajak-/kanotochten.

Een tweede reden is de archipel van Fjällbacka. De vele eilanden hier maken deze onbevaarbaar voor de scheepvaart en dus heb je ze helemaal voor jezelf. En gelukkig voor jou functioneren de eilanden als windbreker en dat maakt peddelen ontspannend. Eis een van de onbewoonde eilandjes voor je op om er te kamperen of maak er gewoon een stop om te zonnebaden of een hapje te eten. Breng voor kajaktochten in de Koster- en Fjällbacka-archipels een bezoekje aan de specialisten en gidsen voor kajakvaren op zee van Nautopp in Lysekil, vanaf Göteborg een prettig uurtje langs de kust in noordelijke richting.

Een duik in de Lysekil archipel

Met een lengte van 25 km is Gullmarsfjorden Bohusläns grootste fjord. Lysekil is een ultracoole duikbestemming: op 20 meter zie je diersoorten die normaal ​op 60 meter diepte leven. Canyons, plateaus, kliffen tot 68 meter diep duiken. Klinkt dit niet als een geweldige duikplek?

Klik hier voor meer informatie over West-Zweden