De Zweedse natuur is in het zuiden vlak en agrarisch. Hoe noordelijker je komt, hoe wilder en ruiger het wordt met in Lapland de beroemde berg de Kebnekaise. We geven je graag tips wat je allemaal kunt doen in de buitenlucht:

Op de bonnefooi of gepland?

Zweden heeft duizenden kilometers bewegwijzerde wandelpaden. Plus zo’n 30 nationale parken van noord naar zuid. Je kunt wandelingen maken met een gids, rondleidingen krijgen en fietsen, paardrijden en klimmen. Maar, voor de meer avontuurlijke reiziger ga je met een kaart op pad en ontdekt de Zweedse wildernis. Er is ook een maritiem nationaal park: Kosterhavet. Dit is de plek om op oesters, langoustine en kreften te vissen. Ook zijn er schelpdierensafari’s te doen of kijk naar de zeehonden. De boot van Strömstad breng je naar de eilanden in Kosterhavet.

Raak vertrouwd met de natuur op je eigen manier

Dicht bij de Zweedse natuur blijven, stap dan op de fiets en ontdek op je gemak het landschap, kleine dorpjes, boerderijen en maak een tussenstop aan een van de heldere meren. ‘Dressin’ is een activiteit waarbij je voortbeweegt over oude spoorlijnen. Iets meer adrenaline op de fiets? Van de lente tot de herfst  kan je je hart harder laten kloppen door te mountainbiken in Åre, Säfsen, Idre Fjäll en Sälen. In Åre bevindt zich ook een zipline waarbij je tussen de bomen zweeft aan een kabelbaan. En, ook vanaf de rug van een paard kun je de Zweedse natuur ontdekken. In heel het land worden georganiseerde paardrijreizen aangeboden.

Wandelpaden te over

Wel eens gehoord van het legendarische Koningspad (Kungsleden) in de laatste wildernis van Europa in Zweeds Lapland? Van de paden in Blekinge, Skåne en Halland in het meer gematigde zuiden? Het oostelijk, in de Oostzee gelegen eiland Gotland of de westkust en zijn archipel. Lees maar verder.

De overgrote meerderheid van de 400 wandelpaden die kriskras door het land lopen, zijn duidelijk gemarkeerd, met onderweg 350 goed onderhouden herbergen, bergstations en hutten. Deze worden geëxploiteerd en onderhouden door de uitstekende STF – een perfecte ondersteuning voor wandelaars en anderen die een bezoek brengen aan de grootse natuur van Zweden.

Met zijn majestueuze bergtoppen, uitgestrekte vlakten, heuvelachtige landschappen, de vele meren en de lange kustlijn heeft de Zweedse natuur van alles te bieden. Ben je sportief bekijk dan deze outdoor tips:

De Zweedse kust

Je hoeft niet een goede zwemmer te zijn om van de Zweedse kust te genieten! Ook in een kano, kajak, cruise, veerboot of vanaf een vissersbootje tijdens een kreeftensafari maak je kennis met de onvergetelijke westkust van Zweden. Vissersdorpjes in Bohuslän als Smögen, Fjällbacka, Grebbestad en Marstrand bieden gezinsvriendelijke activiteiten. Hou je van surfen en kiten bedwing dan de golven in Skåne en Halland.

Land van 1.000 meren

Is zwemmen, vissen en kanoën in de kalme wateren meer iets voor jou? Bezoek dan de Dalsland regio die meer dan 1000 meren heeft! En Småland waar je de vis zo uit het meer vangt. Herinneringen aan een kanotocht heb je als je naar  door de sluizen van het Götakanaal en Dalslandkanaal gaat. De rivier Klarälven stroomt door Värmland en trekt kajakkers en avonturiers die varen op een vlot. En wat doe jij? Combineer een stedentrip in Karlstad met een strandvakantie….het strand ligt midden in het centrum!

Neem een duik in een bergmeer

De bergdorpen Åre en Östersund in de regio’s Jämtland en Härjedalen zijn omringd met bergmeren. Uitstekend om te vliegvissen en te kanoën. Of om een frisse duik te nemen…. Op weg naar het noorden passeer je Dalarna, met ook al tal van water. In zomer en winter een ideaal vakantieoord. Zomers geniet je van de middernachtzon, ‘s winters zijn Säfsen, Idre Fjäll en Sälen een waar wintersportparadijs.